ASS in een quizploeg
Door Jana Cools van Magical Atypical






Vandaag de eerste gastblog op MijnAutisme! Dit artikel is geschreven door Jana Cools van Magical Atypical. Zij kreeg pas op haar 26e de juiste diagnose, nadat ze al heel lang een vermoeden had dat er toch iets aan de hand was. Autisme wordt bij vrouwen vaak over het hoofd gezien, maar tegelijkertijd voldoen deze vrouwen vaak ook niet aan ‘de standaard’. Het doel van Jana is om vrouwen met autisme een stem te geven in deze maatschappij. En als laatste, zoals Jana het zo mooi heeft verwoord, “let’s see the able, not the label”!
En vergeet natuurlijk niet een kijkje te nemen op haar site! Veel leesplezier!



Waarom je iemand met ASS echt in je quizploeg wil hebben
Echt alles kunnen onthouden, het is vaak een vloek of zegen. Je kent vast wel de beelden van iemand met ASS die de volledige banlieue van Parijs uit het hoofd kan tekenen, maar toch kan het zoveel verder gaan dan dat. De inhoud van een gesprek ontgaat ons soms wel eens, maar welke jurk we aanhadden op 23 maart 2017, dat kunnen we je haarfijn uitleggen. Fantastisch toch! Iets minder fijn dat je alle woorden die na ‘we moeten praten’ ook eindeloos in je hoofd kan afspelen, maar dat is een ander verhaal.
Wanneer we onze vrienden hun hersenwerking bijna kunnen horen, zitten wij al twee stappen verder. Ja, we weten wie verantwoordelijk is voor de dood van John Lennon en ja we weten wanneer dit is gebeurd. Perfect voor die borrelquiz in je stamcafé op vrijdagavond. Mails die nog verstuurd zouden moeten worden, openingsuren van die ene interessante expo of de haltes van buslijn 211? We know!
Hoe dit precies komt? Mensen met autisme hebben vaak een enorm goed visueel geheugen. Wanneer we iets willen weten en dit (ruim op voorhand) checken, zit het basically al ingeprent in ons hoofd. Dit gaat vaak om onbenulligheden, maar toch is en blijft dit enorm fascinerend. Zelf vind ik dit een prachtige werking van onze hersenen!
Wij zijn allemaal uniek op onze eigen manier en dit mag gevierd worden!