Zwangerschap en welke wolk?

Over zwangerschap en autisme

Logo MijnAutisme

Zoals jullie op mijn Instagram of bij het nieuws konden zien, ben ik inmiddels bijna 13 weken zwanger. Volgens veel mensen om mij heen zou ik nu op een roze wolk zitten, helemaal gelukkig en genietend van de zwangerschap. Maar is dit wel zo? Lees hieronder voor een kijkje in mijn eerste trimester!

Maatschappelijke verwachtingen

Om mij heen hoor ik van allerlei maatschappelijke verwachtingen. De meest gehoorde is de roze wolk en het genieten van de zwangerschap. Toch voelde dit voor mij veelal anders en dat maakte mij soms toch wel wat onzeker. Ik vond het dan fijn om te horen dat andere vrouwen dit ook niet zo ervaarde, zeker niet het eerste trimester. Dit gaf mij meer zekerheid en hierdoor wil ik het er graag over hebben met andere vrouwen. Weet dat je niet alleen bent met onzekerheden en dat die roze wolk, zeker in het eerste trimester, er vaak helemaal (nog) niet is!

Een andere verwachting die ik heb gemerkt, is dat sommige mensen een verwachting hebben wanneer je een kind krijgt. In ons geval lag het wat moeilijker, maar dit wist eigenlijk bijna niemand. We hoorden regelmatig dat mensen verwacht hadden dat wij wel wat eerder kinderen zouden krijgen. En eerlijk is eerlijk, die verwachting hadden we zelf eigenlijk ook. Want na 2,5 jaar wachten, was het dan eindelijk toch zover. Ondanks dat deze opmerkingen vaak totaal geen slechte bedoelingen hadden, hadden ze bij sommige mensen toch flink pijnlijk aan kunnen komen. Gelukkig zijn wij de wat nuchtere types, maar wees voorzichtig met opmerkingen. Je weet nooit hoe het traject richting zwanger worden is verlopen of gaat lopen.

Ook zijn er maatschappelijke verwachtingen over wanneer je een kind mag krijgen. Je moet een bepaalde leeftijd hebben bereikt, maar niet te oud zijn. Er zijn verwachtingen over de gezinssamenstelling en over het aantal kinderen. Ook je financiële situatie wordt bekeken vanuit een maatschappelijke verwachting, want verdien je wel genoeg, heb je een vaste baan en al een huis gekocht? Er zijn zelfs verwachtingen over het feit dat je met beperkingen misschien wel geen kinderen moet nemen.

Wat je met deze laatste opsomming verwachtingen moet doen? Negeren en lekker je eigen weg gaan. Jij weet wanneer je er klaar voor bent en zelfs als het onverwachts komt, weet jij zelf of je dit aan gaat kunnen of niet. Volg je eigen intuïtie en laat anderen maar lekker praten.

Welke wolken zijn er?

Nou letterlijk kennen we natuurlijk alleen een ‘roze wolk’. De wolk van genieten en blijdschap. Maar er zijn ook mensen die eerder op een grijze wolk zitten, met sombere of zelfs depressieve gevoelens. Ik maakte zelf soms het grapje dat ik op een groene wolk zat, een misselijke wolk. Maar een groene wolk kan ook bijvoorbeeld staan voor jaloezie. Misschien wilde je graag een jongentje, maar krijg jij een meisje en een vriendin wel een jongetje. Je kunt ook op een heel klein, onzeker roze wolkje zitten. Soms blij, maar vooral bang en onzeker hoe de zwangerschap gaat verlopen.

Het is ook niet zo dat je de hele zwangerschap op één en dezelfde wolk blijft zitten. Sommigen zitten op een roze wolk, die opeens onder hun vandaan valt wanneer het kindje geboren is. Terwijl sommigen juist heel onzeker zijn en die wolk opeens een stuk mooier en rozer wordt, vanaf te geboorte. Weet dat op welke wolk je ook zit, het goed is. Het is jouw zwangerschap, jouw lichaam met jouw gevoelens!

Mijn eerste trimester

Bij mij was mijn eerste trimester best zwaar. Ik was flink misselijk, erg moe en aan het begin kon ik het niet echt beseffen. Voor mij voelde het vooral aan als een periode waarbij ik een langere tijd een flinke buikgriep had. Ook waren mijn stemmingswisselingen soms erg aanwezig. Ik kon huilen om de simpelste lieve tv momenten of juist om iets zieligs. Het was een verwarrende en niet altijd even makkelijke periode.

Maar was alles dan slecht? Zeer zeker niet. Het moment dat we wisten dat ik zwanger was, waren we dolgelukkig. En ook af en toe een momentje waarbij het even doordrong, was super leuk. De echo’s waren prachtig en de toekomst ziet er positief uit!

En nu?

Het eerste trimester is inmiddels voorbij en mijn misselijkheid begint eindelijk af te zakken. Ik krijg weer een beetje energie terug en ik voel mij weer een stukje beter. Ik denk dat mensen het dan ook vooral over deze periode hebben, wanneer ze het hebben over de roze wolk en het genieten van de zwangerschap. Maar ook dit zal per persoon verschillend zijn!

Wat kan de maatschappij veranderen?

Felicitaties zijn en blijven natuurlijk altijd leuk! Let wel op eventuele opmerkingen in de trans van ‘ik had dit al wel eerder verwacht bij jullie’ of ‘hè hè, eindelijk’. Je weet namelijk nooit hoe lang dit traject geduurd heeft. Let ook op eventuele andere opmerkingen met een bepaalde verwachting erin, bijvoorbeeld ‘maar jij hebt toch geen vaste baan?’. Jouw verwachting hoeft niet per se de beste manier te zijn en maakt een zwangere vaak alleen maar onzekerder of nerveuzer. Iedereen gaat zijn of haar eigen weg, ondanks de maatschappelijke verwachtingen.

Natuurlijk mag je anderen ook veel plezier wensen in de zwangerschap en zeggen ‘geniet ervan’, maar vraag dan ook even hoe het gaat. Erken de gevoelens wanneer het ook even niet goed gaat. Want geen eten en drinken binnen kunnen houden door de misselijkheid, gaat niemand ervaren als genieten. Door deze gevoelens te erkennen van de zwangere, kan zij zich een stuk minder vreemd en onzeker gaan voelen.

Wat kun je als zwangere zelf doen?

Onthoud goed dat niet elke zwangerschap hetzelfde is. Elk trimester verandert en het kan zelfs per week verschillen hoe jij je voelt. Erken je eigen gevoelens, ook als het niet goed gaat. Weet dat het niet altijd goed hoeft te gaan en weet dat jij je ook slecht mag voelen tijdens de zwangerschap. Wanneer je stemmingswisselingen zo erg worden dat je depressief wordt, zoek hulp. Schaam je alsjeblieft niet als je op een andere kleur wolk zit dan een roze wolk. Het is volkomen normaal!

Weet ook dat er altijd verwachtingen zullen blijven en dat je vrijwel nooit aan iedereens verwachtingen zal kunnen voldoen. Of je kindje nu gepland kwam of onverwachts, vertrouw op je eigen keuzes en beslissingen. Jij weet wat het beste is voor jezelf, je kindje en mogelijk andere betrokkenen.

Tot slot!

Weet dat veel kwaaltjes en gedachtes normaal zijn, ook wanneer je je slecht voelt en onzeker bent. Zoek hulp wanneer je dit nodig hebt. Dit kan professioneel zijn, maar ook gewoon steun bij bekenden. Weet dat je niet de enige bent en dat je er nooit alleen voor zult staan. Hopelijk kun jij genieten van de zwangerschap en zo niet? Onthoud waarvoor je het allemaal doet de aankomende maanden. Voor het kleintje dat in je groeit!

Alle gevoelens zijn terechte gevoelens, ook de slechte. Schaam je niet, accepteer je gevoelens en zoek hulp of steun als je dit nodig hebt!