Achtbaanritje

Over het accepteren van ups en downs

Logo MijnAutisme

Of je nu fan bent van achtbanen of totaal niet, bijna iedereen zal het gevoel in je buik kennen dat een achtbaan kan veroorzaken. Maar wat vind je van dit gevoel? De één zal het een fijn of grappig gevoel vinden, terwijl de ander het verschrikkelijk vindt. Sommigen worden er zelfs misselijk van. Best wel vreemd, want het gaat hier over hetzelfde achtbaanritje.

Dit is een simpel voorbeeld over hoe één situatie extreem verschillende gevoelens op kan roepen. En misschien nog wel vreemder, praktisch iedereen accepteert het als je een achtbaan heel leuk vindt of juist heel naar. Zelfs al vinden ze zelf het tegenovergestelde.

Iedereen heeft ups en downs

Iedereen heeft wel eens last van ups en downs, alleen niet op dezelfde manier. Wat voor de één een up is, kan wel degelijk een down zijn voor een ander. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een MBO of HBO diploma. Voor de één kan het een groot succes zijn, terwijl de ander het kan zien als gefaald hebben voor een hoger niveau. Of denk aan een regenbui, de één vindt het vervelend om nat te worden, maar de ander is blij voor de plantjes in de tuin. De één is blij om eindelijk een autisme diagnose te krijgen, terwijl een ander misschien moeite heeft met deze diagnose te accepteren.

Iedereen is anders

Vaak hebben mensen met autisme nog sneller last van ups en downs. En het meest lastige hieraan, is dat mensen zonder autisme dit vaak niet goed in kunnen schatten. Zo kan een feestje voor iemand met autisme een down zijn, omdat diegene niet houdt van de drukte, het sociaal doen en andere prikkels. Terwijl mensen zonder autisme dit vaak erg leuk vinden. En zo ziet iemand zonder autisme een standaard dag soms als een zogenoemde ‘sleur’, waarin ze zich vervelen. Dan zien hun dit vaak als een down moment, of in ieder geval geen up. Terwijl iemand met autisme een standaard dag soms juist heerlijk rustig en voorspelbaar vindt.

Dat iedereen hier verschillend in is, zal waarschijnlijk iedereen weten. Maar het accepteren dat iedereen hier anders in is, gebeurt niet altijd. Probeer dus te accepteren dat iets wat jij leuk vindt of juist niet leuk vindt, voor een ander precies het tegenovergestelde kan zijn.

Stop met vergelijken

Maar waarom vergelijken we onze ups en downs met andere mensen? Waarom accepteren we de ups en downs van onszelf en van anderen niet gewoon? Het antwoord is simpel, jezelf met anderen vergelijken is een menselijke eigenschap die velen van ons hebben. En in veel gevallen kan dit zorgen voor problemen, zoals jezelf slechter of zelfs minderwaardig voelen.

Probeer te stoppen met jezelf en andere mensen op deze manier met elkaar te vergelijken. Doe dit voor jezelf, maar ook voor de mensen in je omgeving. Want wat maakt het uit of iemand zijn up moment voor jou geen up zou zijn geweest. Wees gewoon blij voor diegene! En wat maakt het uit als iemand zijn down moment voor jou helemaal geen down zou zijn. Diegene kan zich wel degelijk slecht voelen rondom de situatie, dus probeer jezelf in te leven in de situatie en diegene te steunen. Hoe moeilijk dit misschien ook voor je zal zijn.

Tot slot!

Ups en downs, ze zullen er altijd zijn. Maar onthoud het volgende goed: iedereen ervaart dingen op zijn of haar eigen manier. Probeer dit te begrijpen en te accepteren. Wees blij met de ups in het leven en steun elkaar met de downs. Ook als dit voor jou andersom is.

Accepteer jezelf en elkaar in de goede en de slechte tijden!