Lekker gezond!

Over gezond eten

Logo MijnAutisme

Gezond eten is iets dat bijna iedereen wil, maar waar ook bijna iedereen moeite mee heeft. Mensen met autisme kunnen daar soms nog meer moeite mee hebben, door de structuur, geur of soms zelfs de kleur van het eten. Ik heb nog het “geluk” dat mijn lichaam mij verplicht om wat gezonder te eten dan standaard. Door mijn lactose-intolerantie (melksuiker) en het niet goed kunnen tegen suiker, maak ik vrij snel de gezondere keuzes. Maar zelfs dan heb ik wel dagen dat ik mij er niet aan houdt, waar ik vervolgens last van krijg. Gezonde keuzes maken, hoe blijf je dat volhouden?

Ik ga je in ieder geval niet aanraden om op dieet te gaan. Ik ben daar persoonlijk ook absoluut geen voorstander van, tenzij het diëten zijn voor voedselallergieën natuurlijk. Wat ik wel aanraad?

Proeven

Iets dat ik wel aanraad om te doen, is om veel nieuwe dingen te blijven proberen. Al is het maar één hapje of één stukje. Sommige gezonde varianten klinken nou eenmaal niet zo lekker, zoals bieten koekjes, wortel wraps en pizza’s met bloemkool bodem. Maar je weet nooit hoe iets smaakt, als je het niet probeert. En deze bovenstaande voorbeelden zijn toevallig ook nog eens een aantal gezondere favorieten van mij!

Omdat nieuwe dingen proeven soms best duur kan zijn, vind ik het fijn om de volgende apps te gebruiken: Scoupy en ToGoodToGo. Bij Scoupy krijg je de mogelijkheid om dingen goedkoop of gratis te proberen. Je koopt een product uit hun actie lijst en je krijgt geld terug wanneer je de bon instuurt via de app (let wel even goed op of de actie nog niet is verlopen en in welke winkels het gehaald mag worden). Bij ToGoodToGo koop je voor een vaste prijs een ‘box’ met eten die aan de datum zijn. Hierdoor weet je niet wat je precies koopt en wordt het proeven van nieuwe dingen ineens een stuk simpeler.

Structuren

Wanneer je dingen niet fijn vindt om te eten vanwege de structuur, maak er dan iets van! Denk aan een smoothie, ijs, soep, saus of een cake. Hiermee kun je toch iets nieuws eten, zonder last te hebben van de structuur. Het is wel lastiger om hiermee ook echt te kunnen wennen aan een bepaalde smaak, aangezien veel producten niet heel lekker zijn om enkel tot moes of sap geblend te worden.

Kinderen

Voor sommige kinderen is eten lastig. Ook zij vinden sommige structuren en smaken vies of vervelend. En als je heel eerlijk bent, is dat slechte eten in de meeste gevallen ook stiekem veel lekkerder. Maar helaas kunnen wij mensen dat ongezonde eten niet blijven eten en verwachten dat we gezond blijven zonder een tekort aan vitamines en mineralen. Vaak weten kinderen zelf ook heel goed wanneer ze niet gezond eten, maar hoe ze gezonder kunnen gaan eten? Dat weten ze vaak niet. Daarom is er van dit artikel ook een kindervariant genaamd Proef Challenge!

Als ouder kun je het beste duidelijk zijn. Vertel wat je van het kind verwacht, maar verwacht niet te veel van ze. Zo kun je best verwachten dat je kind iets nieuws gaat proeven of iets opnieuw gaat proeven. Het duurt namelijk best een poosje voordat je aan een smaak gewend bent. Maar om direct een heel bord leeg te eten, zeker van iets nieuws of vies, is vaak een groot probleem.

Vergeet ook niet dat “zien eten, doet eten”. Dus jij bent voor je kind een voorbeeldfunctie. Als jij iets niet wilt eten, is de kans groot dat je kind dit ook niet wil eten. De onderstaande activiteiten kunnen je helpen om kinderen nieuwe en gezondere dingen te laten eten.

Proef dagen

Laat ze nieuwe dingen proeven door bijvoorbeeld iets samen uit te kiezen uit de winkel en dit allebei te gaan proeven. Dit kun je ook omtoveren tot een ritueel, iets dat je bijvoorbeeld elke vrijdag met het hele gezin doet. Dan mag elke keer iemand anders kiezen. Om het extra leuk te houden, kun je ook af en toe een nieuw soort snoepje of koekje proberen.

Om het meer richting te kunnen geven naar gezonde producten, kun je er een thema van maken. Zorg er wel voor dat iedereen aan de beurt komt bij een thema. Voorbeelden hiervan zijn: fruit, groenten, soep, stamppot, (school)koekjes, vegetarische maaltijd enz. Je kunt ook creatiever doen zoals een maaltijd bedenken met alleen maar de kleur groen of een wedstrijd wie het lekkerste toetje kan bedenken met het minste suiker.

Als jij zelf slim kiest bij de thema’s, kun je ook kiezen voor dat “gezonde koekje” wanneer het jouw beurt is om te kiezen. Want misschien is dat koekje toch een stuk lekkerder dan dat het eruit zag. En heel misschien wordt het zelfs een nieuwe favoriet!

Samen koken en bakken

Samen iets gezonds of simpelweg met minder suiker gaan bakken, is ook een gemakkelijke truc. Denk hierbij aan appelflappen met (bijna) geen suiker, want de appels zelf zijn al zoet. Of aan volkoren cake of pepernoten.

Maar ook het samen koken van avondeten zorgt er vaak voor dat kinderen hun eigen maaltijd willen proberen en vaak ook lekkerder vinden. Want iets niet lekker vinden wat je zelf hebt gemaakt (en vooral wanneer je het ook hebt helpen uitkiezen), dat gebeurt toch minder vaak dan wanneer je ouders het kiezen en maken.

Een feestje op je bord

Ook eten mooi opdienen kan bij sommige kinderen goed werken. Maak er een feestje van! Door cherrytomaatjes, komkommer, appel en wat rozijnen netjes op een bord op tafel zetten, lijkt het net op een verjaardag. Je kunt er ook een paar stukjes kaas, worst of zoute popcorn bij leggen. Dan is het helemaal feest!

Maar ook avondeten kun je mooi opdienen. Maak een smiley met de aardappelen en groenten of maak sterretjes pannenkoeken. Of is je kind juist fan van chique eten, alsof ze in een sterrenrestaurant zijn? Maak het gewoon gezellig of mooi op die borden, dit kan ook samen met je kind! En zelfs een mooi bord (dat ze zelf mogen uitkiezen) kan al het gewenste effect hebben.

Vervangen

Als laatste kun je bij kinderen, net als bij volwassenen, dingen vaak makkelijk vervangen. Zoals bijvoorbeeld bruin brood in plaats van wit brood. Bij het volgende onderdeel ga ik hier meer op in!

Producten vervangen

Kijk ook eens naar welke producten je makkelijk kunt vervangen door een gezondere variant. Je zult zien dat je snel aan de smaak zult wennen, omdat het verschil vaak maar klein is. Ook zul je merken dat dit best gemakkelijk vol te houden is. Je eet immers niet compleet andere dingen, maar je hebt enkel te maken met een paar kleinere aanpassingen. Hieronder een aantal voorbeelden, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties dan deze onderstaande dingen!

  • Chocolade – Pure chocolade of extra puur als je dit aandurft. Je kunt ook starten door dingen te mixen, zoals melk hagelslag en pure hagelslag. Of probeer toch eens de pure paaseitje te pakken
  • Chips – Het beste is noten, maar niet iedereen is hier fan van. Maar er bestaan ook volkoren en groenten chips, of pak eens zoute popcorn
  • Koek – Je hebt veel soorten volkoren koekjes en koekjes met fruit en/of extra vezels. Wil je echt gezond doen? Pak dan een (volkoren) cracker met hartig beleg
  • IJs – Maak zelf eens ijsjes met (suikervrije) ranja of met fruit en magere yoghurt. Je kunt zelfs ijs maken met fruit en avocado
  • Zuivel – Bij zuivel kun je vaak gemakkelijk kiezen voor een magere of halfvolle variant. Maar je kunt ook eens kiezen voor een soya-, noten- of kokosmelk variant
  • Brood – Bruin brood, begin eventueel met tarvo of bruine bolletjes in plaats van wit
  • Wraps – Tegenwoordig heb je veel volkoren wraps of groenten wraps. Deze zijn nog gezonder met groenten als vulling en vegetarisch gehakt
  • Vlees – Een beetje vlees is natuurlijk gezond. Vervang het soms eens door vegetarische vleesvervangers. Gehakt is iets dat je gemakkelijk kunt vervangen, vooral in pastasauzen merk je amper tot geen verschil tussen echt gehakt en de vegetarische variant
  • Pasta en rijst – Van pasta heb je veel volkoren varianten en soms ook varianten met groenten. Voor rijst is zilvervliesrijst een makkelijke optie, maar ook hier heb je een volkoren variant van. Daarnaast heb je ook nog bloemkoolrijst, voor als je echt gezond wil doen.
  • Pizza – Tegenwoordig heb je ook groentebodems voor pizza’s, waarmee je zelf pizza’s kunt maken. Wanneer je deze maakt met gezondere ingrediënten, ben je helemaal goed bezig. Andere leuke opties als bodem voor mini pizza’s zijn volkoren wraps of volkoren pita broodjes.

Tot slot!

Deze tips hebben mij destijds veel geholpen om gezonder te gaan eten. Maar ook ik eet soms wel eens een dag wat ongezonder. Dit is iets menselijk en dat geeft natuurlijk niks. Blijf gewoon je best doen en eet zo nu en dan eens een keer iets gezonder. Elke stap is er één!

Wees trots op wat je hebt bereikt en wees niet te streng voor jezelf!