Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Logo MijnAutisme

Hoewel de meesten het vaak niet van mij verwachten, kan ik soms vrij chaotisch zijn. Dit is vooral in mijn eigen hoofd, wanneer mijn leven niet zo loopt zoals verwacht. Een veel voorkomend probleem bij autistische mensen, althans dat hoor ik regelmatig om mij heen. Iets wat mij vaak goed helpt, is het ordenen en opruimen van mijn huis en spullen. Iets waarbij de zwangerschapshormonen, en vooral de bijbehorende nesteldrang, mij erg helpen. Want oh jeetje, wat een opruimwoede heerst er in mij!

Beweging

Vaak wanneer mijn hoofd chaotisch is, ben ik geneigd om rustig op de bank te blijven hangen. Iets dat natuurlijk helemaal niet handig is. Hierdoor is het opruimen en ordenen van spullen erg handig. Dit kan namelijk vaak niet lui vanaf de bank, maar je moet ervoor in beweging komen. De lichamelijke activiteit van het opruimen, zorgt ervoor dat ik weer wat in beweging kom. En door die beweging voel ik mij vaak toch weer een stuk rustiger en ontspannen. Zo ruim ik niet alleen mijn huis op, maar ook mijn hoofd!

Ordenen

Van spullen die door het hele huis verspreid liggen, wordt niemand erg blij denk ik. Het maakt je huis onoverzichtelijk, maar ook nog eens veel moeilijker schoon te houden. Het is chaotisch en sneller vies. Door spullen per onderdeel te ordenen, krijg je steeds meer rust in je huis en daardoor dus ook in je hoofd. Je hoeft niet meteen het hele huis ondersteboven te zetten, maar begin bijvoorbeeld eens met de boekenkast. Boeken op een bepaalde volgorde zetten geeft vaak rust. Dit kan op kleur, genre, onderwerp of een combinatie hiervan. Ikzelf heb mijn boekenkast geordend per onderwerp en vervolgens van breed naar smal per plank.

Opruimen

De beroemde, of misschien wel beruchte term: ontspullen. Ik ben iemand die graag spullen bewaard voor later. Soms als herinnering en soms als handigheid voor later. Maar op een gegeven moment verzamelde ik meer en meer spullen. Ik wist dat ik spullen weg moest doen en als ik mij hiertoe zet, kan ik dit ook wel degelijk.

Momenteel heb ik stiekem best veel geluk met mijn hormonale nesteldrang en opruimwoede, want die helpen mij flink bij het ontspullen! Het merendeel zal dit op dit moment natuurlijk niet hebben, maar hoe begin je dan aan zoiets? Eigenlijk is het heel simpel, begin ook hier gewoon klein. Pak bijvoorbeeld (opnieuw) je boekenkast en kijk eens goed wat er allemaal in zit. Sommige boeken lijken je echt super leuk, maar ben je écht van plan ze te gaan lezen? En lees jij überhaupt nog wel papieren boeken? Of gebruik je hiervoor eigenlijk altijd je mobiel of e-reader?

Wat ook handig is om te doen, is om te kijken waar je de meeste onnodige spullen bewaard. Dit was in mijn geval op de zolder. Bak voor bak heb ik alles uitgezocht, totdat ik uiteindelijk de hele zolder had gedaan. Beetje bij beetje kom jij er ook!

Spullen uitzoeken

Wat ik zelf altijd doe, zijn 3 stapels maken. Eén stapel voor de verkoop, één stapel voor weggeven en één stapel voor de prullenbak. Ikzelf probeer deze laatste stapel, de prullenbak, in de eerste instantie zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk ontkom je hier niet altijd aan, wanneer je een oude, versleten, kapotte knuffel vindt. Maar er zijn vaak genoeg spullen die anderen nog kunnen gebruiken. Je kunt hierbij denken aan goede doelen of de plaatselijke kringloopwinkel, maar ook aan het weggeven van je spullen op marktplaats of facebook. Wanneer je het particulier weggeeft, kun je in sommige gevallen misschien zelfs iets nuttigs ruilen. Maar wees er wel van bewust dat je wilt opruimen en geen nieuwe onnodige spullen in huis wilt halen!

Opgeruimd, en dan?

Ikzelf dacht altijd dat het effect van opruimen wel mee viel, totdat ik nu het huis eens flink aan het opruimen ben. Nu merk ik pas goed hoeveel rust het mij eigenlijk geeft, wanneer alles goed opgeruimd is en het niet druk volgebouwd staat met spullen. Ondanks dat ik wel van de gezelligheid en sfeer houd die sommige dingen met zich mee brengen, toch moet ik toegeven dat deze dingen toch ook wel voor een klein beetje onrust zorgen.

Naast de rust in mijn hoofd, is het huis ook gemakkelijker stof vrij te houden. Je moet minder dingen aan de kant zetten en alles zit mooi afgesloten opgeborgen. Dus ook qua huishoudelijke klusjes, kan het opruimen gigantisch veel tijd schelen!

Als laatste, iets wat ik zelf altijd erg leuk vind, is dat je andere mensen heel erg blij kan maken met jouw (gratis) spullen. Niet iedereen heeft evenveel in de wereld. Ik vind het dan ook altijd erg fijn, wanneer ik anderen blij kan maken met de spullen die voor mij overbodig zijn. Kortom, ik meer rust en ruimte, andere mensen blij met mijn spullen. Een grotere win-win situatie kan niet, toch?

Tot slot!

Het kost wat tijd, moeite en energie, maar je krijgt er zeker wat voor terug. Namelijk rust, ruimte en uiteindelijk minder tijdverspilling. Ook als het lijkt dat de troep eerst even alleen maar groter wordt, geef niet op! Uiteindelijk is het zeker de moeite waard!

Meer rust in je hoofd, begin bij je huis!