Quote-Time #2 Communicatie

Doe wat je zegt en zeg wat je doet

Logo MijnAutisme

De quote in dit artikel heeft mij erg geholpen. In mijn geval niet zozeer hoe ik zelf moest communiceren, maar vooral hoe mijn omgeving het beste kan communiceren met onder andere mij! De quote gaat als volgt: Doe wat je zegt en zeg wat je doet.

De quote is vrij duidelijk en zegt zelf al grotendeels hoe je het kunt gebruiken, maar lees vooral verder over mijn ervaring!

Situaties waarvoor deze quote handig kan zijn

Eigenlijk heb ik als kind zijnde altijd al gezegd wat ik ging doet. Misschien vonden mijn ouders dit soms irritant, maar ik denk dat zij dit vooral handig vonden. Ze wisten namelijk altijd waar ik was en wat ik ging doen. Hier was ik al vrij jong erg duidelijk in. En als ik had gezegd dat ik iets ging doen, dan deed ik dit ook. Dit maakte mij als klein kind al erg betrouwbaar!

De omgeving was daarentegen niet altijd even duidelijk voor mij. Juffen en meesters die opeens “zonder reden” een toets verschoven of nog erger, die een verrassing hadden. Of het moment dat de leraar zei dat je een belangrijk cijfer maandag terug krijgt, maar die maandag toch echt nergens te bekennen was. Ik vond het lastig dat mensen voor mijn gevoel vaak niet te vertrouwen waren. Dingen werden “zonder reden” verplaatst, dingen werden gedaan zonder dat ze van tevoren waren gezegd en dingen die in mijn ogen beloofd of afgesproken waren, werden gewoon niet gedaan. De wereld was voor mij soms verwarrend, onduidelijk en vooral onbetrouwbaar.

Tegenwoordig zie ik deze situaties nog steeds regelmatig. Denk aan de coronaregels die steeds weer verschoven worden, nadat er is gezegd dat iets de volgende keer weer mag. Denk eens aan die ene collega die zegt iets vandaag af te ronden doen, maar waar je steeds weer achteraan moet voordat het gebeurt. Of juist een partner die niet zegt dat jij aan de beurt bent om af te wassen, maar die wel geïrriteerd is wanneer je het niet doet. Misschien heb je een tiener die zegt dat hij zijn huiswerk gaat maken, maar die stiekem iets anders doet. Of misschien heb je een jong kind dat opeens naar buiten loopt zonder iets te zeggen. Vervelend toch?

Hoe helpt deze quote mij?

Als eerst heb ik het natuurlijk ook prima gered zonder deze quote, aangezien ik deze pas ontdekte toen ik een student was. Maar het had mijn leven wel een stuk simpeler gemaakt, wanneer ik dit eerder had geweten of wanneer anderen zich hieraan hadden gehouden. Tegenwoordig strooi ik deze zin overal rond, net als pepernoten bij het Sinterklaasfeest!

De zin “Doe wat je zegt en zeg wat je doet” is een hele korte en duidelijke samenvatting van wat ik eigenlijk nodig heb qua communicatie. Want je hebt geen verrassingen, onduidelijkheden en onverwachte gebeurtenissen meer, maar ook geen valse beloftes, geen miscommunicatie en geen afspraken die niet worden nagekomen. Ofwel, wat je dus wel hebt: betrouwbare mensen die duidelijk en op tijd communiceren en waarvan jij weet wat zij van jou verwachten en wat jij van hun kunt verwachten. Klinkt perfect toch?

Voor wie helpt het?

Simpel, het werkt voor iedereen. Ik denk dat iedereen het wel fijn zou vinden, wanneer andere mensen duidelijk en betrouwbaar zijn. Bovendien is het een korte, duidelijke zin, dus mensen zullen het al snel begrijpen. Dus iedereen kan het toepassen!

Voor kinderen, dus ook voor tieners, is dit ook een hele fijne manier. Want hoe heerlijk is het voor kinderen om te weten dat ze hun beloofde snoepje krijgen van papa. Dat maakt papa namelijk een stuk betrouwbaarder. Vergeet je zulke dingen snel? Geen probleem, zeg dit tegen je kinderen en laat ze je meehelpen om dit te herinneren. En hoe fijn is het voor ze om te weten dat het bezoek aan oma één keer niet door gaat, omdat ze deze week ziek is. Want natuurlijk komen er onverwachte dingen tussendoor, maar dit kan prima gemeld worden. Vaak snappen ze dingen wel, zeker als je ook vertelt wanneer datgene dan wel door kan gaan.

Ook voor mensen met autisme is dit natuurlijk erg prettig. Zoals velen misschien al wel weten, houden veel autisten niet van onverwachte gebeurtenissen. Maar als iedereen zegt wat ze gaan doen, dan scheelt dit al een groot deel. Dus wil je als partner deze week naar de supermarkt en zit jij te denken aan de vrijdag? Zeg dat eventjes. Maar kan opeens de vrijdag niet meer? Zeg dit dan ook. Zo voorkom je veel onverwachte momenten. Maar je kunt dingen natuurlijk nooit eerder zeggen dan dat je ze zelf weet.

Maak de wereld een stukje betrouwbaarder en duidelijker, ofwel doe wat je zegt en zeg wat je doet!