Quote-Time #1 Prioriteiten

Moet ik dit nu doen?

Logo MijnAutisme

Ik ben dol op quotes en deze korte zinnetjes helpen mij vaak in moeilijke situaties. Daarom heb ik besloten om een artikelreeks te creëren, genaamd Quote-Time.

De eerste quote die ik ga introduceren is: Moet ik dit nu doen?

Ik ben niet altijd even goed in prioriteiten stellen, vooral niet bij huishoudelijke taken of klusjes die ik moet gaan doen. Ik neem veel te veel taken op mij, doe vaak eerst de leuke dingen, begin met details en stel dingen met een korte deadline uit.

Prioriteiten stellen

Veel mensen met autisme hebben moeite met prioriteiten stellen. Ze herkennen vaak hun eigen grenzen niet, of zoals in mijn geval, negeren hun eigen grenzen. Soms worden de details eerst gedaan en het grote werk blijft hierdoor langer liggen. Dit komt door het te veel focussen op de details. Hierdoor worden de hoofdzaken vaak vergeten, niet gezien of als minder belangrijk gezien. Ook is het starten van klusjes vaak een moeilijk punt, waardoor het klusje wordt uitgesteld. Zo wordt een klusje van 10 minuten soms wel een taak van een uur. Super onhandig natuurlijk!

Hoe helpt deze quote mij?

Nu denken jullie vast: hoe helpt dit bovenstaande zinnetje mij in deze situaties? Ik zal het je uitleggen. Het heeft allemaal te maken met de intonatie van deze zin, ofwel hoe je deze zin uitspreekt. Door de vragen met alle verschillende intonaties te beantwoorden, weet je hoe belangrijk de taak is.

Ik ga even een simpel huishoudelijk taakje nemen als voorbeeld om het uit te leggen, namelijk: de (woon)kamer opruimen, want deze ligt vol met troep. Er zijn uiteraard meer antwoorden mogelijk op de onderstaande vragen dan degenen die ik in de voorbeelden noem.

MOET ik dit nu doen?

Moet ik de kamer opruimen of wil ik dat doen? Hierop zou je het volgende kunnen antwoorden:

  • Ja, ik moet de kamer opruimen, want het ligt vol met troep
  • Nee, maar ik wil graag dat het opgeruimd wordt

Moet IK dit nu doen?

Moet ik de kamer op gaan ruimen of kan ook iemand anders dat doen? En is het eigenlijk wel mijn troep of is het de troep die iemand anders heeft gemaakt? Hierop zou je het volgende kunnen antwoorden:

  • Ja, ik ben verantwoordelijk voor deze troep, dus ik moet het opruimen
  • Nee, het is niet mijn troep, dus diegene kan het zelf op gaan ruimen

Moet ik DIT nu doen?

Moet ik dit, de kamer, opruimen of moet ik bijvoorbeeld enkel de kast opruimen? Ofwel is de hele kamer het probleem van de troep, of is het slechts een onderdeeltje van de kamer, namelijk de kast? Hierop zou je het volgende kunnen antwoorden:

  • Ja, ik moet de kamer opruimen, want de hele kamer is een troep
  • Nee, ik moet niet de hele kamer opruimen maar enkel de kast, want enkel de kast is een troep

Moet ik dit NU doen?

Moet ik de kamer nu op gaan ruimen of kan dit ook op een ander moment of een andere dag? Hierop zou je het volgende kunnen antwoorden:

  • Ja, want het stinkt en/of ik struikel over de troep, dus het moet nu opgeruimd worden
  • Nee, het is niet dringend en kan ook prima een andere dag gedaan worden

Moet ik dit nu DOEN?

Moet ik de kamer op gaan ruimen? Of lost het probleem zichzelf op? Of kan ik het op een andere manier oplossen zonder dit zelf te gaan doen? Hierop zou je het volgende kunnen antwoorden:

  • Ja, ik moet het gaan doen, want de kamer ruimt zichzelf niet op
  • Nee, ik hoef het niet te doen, want ik kan iemand vragen om het voor mij te doen

Tot slot!

Ikzelf houd het vaak bij de MOET, IK en NU onderdelen van deze vraag. Als ik ergens nee op heb geantwoord, weet ik genoeg. Dan is het blijkbaar niet heel dringend of is het iets dat ik niet zelf hoef te gaan doen. Dit zinnetje helpt mij om prioriteiten te stellen en om meer rust te creëren in mijn dagelijkse leventje. Ik hoop dat het jullie ook kan helpen en dat het kan zorgen voor meer rust!

Let op je grenzen, stel prioriteiten en wees vooral lief voor jezelf!