Sing-a-Song #1 Show Yourself

Frozen

Logo MijnAutisme

Jullie zullen allemaal een passie of interesse hebben, ongeacht wie je bent of wat je hebt. Bij mensen met autisme is dit vaak nog veel sterker aanwezig. Soms in zo’n grote mate dat ze zichzelf hierin volledig kunnen verliezen. Eén van de dingen die ik altijd al geweldig heb gevonden is Disney.

“Waarom Disney?” zullen velen van jullie zich afvragen. En het antwoord is eigenlijk heel simpel. Disney karakters zijn vaak heel open en duidelijk hoe ze zich voelen, vooral in de liedjes die ze zingen. Door deze openheid en duidelijkheid kan ik mij goed inleven in de karakters, maar het zorgt er ook voor dat ik mijzelf beter leer snappen en mijn gevoelens leer uiten.

Geheimen voor de maatschappij

Het liedje “Show yourself” ook wel “Laat je zien” in het Nederlands, is een van mijn favoriete liedjes. Voor mij voelt het alsof er gepraat wordt over autisme en mijn weg richting mijn diagnose. Over hoe wij ons altijd aan proberen te passen aan de maatschappij en hoe wij onze eigenaardige, maar vooral ook unieke karaktertrekken proberen te verstoppen.

Net als een “fortress” met “cold secrets deep inside”, ofwel een fort met geheimen diep van binnen. Iedereen in deze maatschappij zal geheimen hebben en zal momenten hebben dat hij of zij zich aanpast aan de situaties. Maar ik denk dat de meeste mensen niet hoeven na te denken over de soms meest simpele handelingen zoals: het aankijken van iemand, niet frunniken, proberen iemand uit te laten praten, de andere gepaste vragen proberen te stellen, je emoties in je gezicht aan te passen aan de situatie, geen vloedgolf aan informatie te geven over dingen die je leuk vindt en ga zo maar door. Zoals in het lied ook wel gezongen wordt: “you have secrets too, but you don’t have to hide”. Jij hebt ook geheimen, maar jij hoeft ze niet te verstoppen.

En natuurlijk geldt dit niet voor alles en iedereen, maar over het algemeen hoeft een gemiddeld persoon zich niet volledig anders voor te doen om geaccepteerd te worden in deze maatschappij.

Diagnose traject

“I’ve never felt so certain
All my life I’ve been torn
But I’m here for a reason
Could it be the reason
I have always been so different
Normal rules did not apply
Is this the day?
Are you the way?
I finally find out why?”

Ik voelde mij nog nooit zo zeker      
Ik ben mijn hele leven gebroken geweest
Maar ik ben hier voor een reden
Kan het de reden zijn waarom ik geboren ben?
Ik was altijd al zo anders
Normale regels waren niet van toepassing

Is dit de dag?
Ben jij de weg?
Dat ik eindelijk ontdek waarom?

Dit stuk van het liedje voelt voor mij als de worsteling die ik heb meegemaakt voor en tijdens mijn diagnose. Velen van ons hebben zich, net als ik, altijd al anders gevoeld. Ik heb lang niet geweten waarom ik anders was en waarom ik anders reageerde op situaties dan de meesten. Ook was ik er vaak kapot van en voelde mij uitgeput zonder dat ik wist waarom. Ik deed immers hetzelfde als iedereen, alleen ik was uitgeput.

In mijn studie pedagogiek kwam ik meer te weten over autisme. Ik was erg zeker dat dit hetgeen was wat ik had en ik was opgelucht dat ik niet raar was. Want raar, zo voelde ik mij vaak. Toen ik eenmaal de diagnose kreeg, viel alles op zijn plek. Ik had eindelijk gevonden wat er aan de hand was. Maar voor mij was het belangrijkste om te weten dat ik hier niet alleen in was. Er zijn meer mensen die zich voelen zoals ik, die zelfs zijn zoals ik. En het idee van verbondenheid was voor mij hartverwarmend.

Zoektocht naar jezelf

En dan misschien wel het belangrijkste stuk “show yourself, i’m dying to meet you” ofwel “laat je zien, ik wil je graag ontmoeten”. Dit staat voor de zoektocht naar onszelf. Door alle aangeleerde gewoontes en al het aangeleerde gedrag, verliezen we soms onszelf. We kroppen ons gevoel op, omdat veel mensen vinden dat we dit vreemd uiten. We vertellen niet altijd even veel over wat we leuk vinden, omdat we bang zijn om hierin door te slaan. Ofwel, we verliezen onszelf. Maar wat verloren is, kan ook weer gevonden worden. We kunnen onszelf terug vinden en onszelf leren accepteren.

Na mijn diagnose kon ik het makkelijker accepteren dat ik anders was, maar anders betekent niet beter of slechter dan anderen. “Step into your power”, stap in je kracht. Zie de goede kanten van jezelf, want iedereen heeft ze. Omarm je goede kwaliteiten en versterk deze. Je zult ontdekken dat alles waar je ooit op gewacht hebt, al in je zit: “You are the answer I’ve waited for all of my life”. En tot slot de mooie zin “You are the one you’ve been waiting for”, ofwel: jij hebt al die tijd op jezelf gewacht. Gewacht op het moment dat ik eindelijk volledig mijzelf durfde te zijn.

Accepteer jezelf, wees jezelf en “show yourself”. Laat met trots zien wie je bent!