Snelle tips- Prikkels
Over het omgaan met prikkels



In dit artikel vind je een aantal tips over hoe je kunt leren omgaan met prikkels en het verwerken hiervan. Dus zowel over hoe je je beter af kunt sluiten van deze prikkels, als hoe je er het beste mee om kunt gaan wanneer je overprikkeld bent. Hier komen de snelle, korte tips!



De snelle tips
– Zorg voor comfortabele kleding waar jij je goed in voelt
Veel mensen met autisme kunnen slecht tegen bepaalde stoffen, texturen of geuren. Het is hierdoor goed om eens te checken of bepaalde kleding zorgen voor prikkels. Zijn de stoffen te ruw of prikkelig? Of is het wasmiddel erg overheersend? Kleding is iets dat je (vrijwel) altijd aan hebt, dus het is erg belangrijk om te checken of je je goed voelt in je kleding en dat deze je niet overprikkelen.
– Zorg voor een rustige omgeving
Veel plekken kun je een stuk rustiger maken, zoals je werkplaats en je huis. Dit kun je doe door te letten op je kleurgebruik, hoe je bepaalde zaken opruimt en door op te letten op hoeveel licht en geluid er op deze plaatsen is. In dit gastblog van Nikki kun je hier meer over terug vinden!
– Gebruik hulpmiddelen
Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het filteren of verwerken van prikkels. Denk hierbij aan fidget kubussen, tangles of pop it fidgets, welke je kunnen helpen bij spannende momenten en teveel prikkels. Of denk juist aan een goede koptelefoon, noisecanceling of een zonnebril, om geluid of licht te blokkeren. Sommigen hebben juist meer baat bij het creëren van andere prikkels, door middel van muziek of een verzwaringsdeken. Kijk wat bij jou past, hierdoor kun je prikkels vaak beter aan.
– Check je eigen gezondheid
Veel mensen hebben meer last van prikkels, wanneer ze ziek of oververmoeid zijn. Houd jezelf en je gezondheid dus goed in de gaten, wanneer je merkt dat je meer last krijgt van prikkels. Het kan namelijk zijn dat je ziek aan het worden bent, je slecht slaapt of dat je op een andere manier slechter voor jezelf aan het zorgen bent. Dit kan te maken hebben met slechtere voeding of zelfs vergeten te eten en drinken, maar ook het vergeten te ontspannen is vaak één van de oorzaken.
– Blijf ontspannen
Zoals hierboven ook is genoemd, ontspannen is één van de belangrijkere oorzaken waardoor je meer last heb van prikkels. Zorg dus voor genoeg ontspanning en neem je rust wanneer je dit nodig hebt!
– Stel prioriteiten
Vooral wanneer je al overprikkeld bent, is het handig om eens goed te kijken naar je prioriteiten. Zorg ervoor dat je genoeg rust neemt, zonder de belangrijke dingen in je leven te verwaarlozen. In het volgende artikel wordt er meer ingegaan op de quote: moet ik dit nu doen? Deze quote kan helpen bij het stellen van prioriteiten.
– Creëer meer rust in je hoofd
Wanneer je overprikkeld bent, heb je meer rust nodig. Naast het stellen van prioriteiten, is het ook handig om meer rust te creëren door middel van het schrappen van negatieve gedachten en personen uit je leven. Lees hier meer over bij mijn artikel tuinieren in je hoofd!
– Zorg voor afleiding
Wanneer je gespannen bent, heb je meer last van prikkels. Het is daarom ook handig om afleiding te zoeken in dingen die je leuk vindt om te doen. Door jezelf af te leiden met iets leuks, hebben je hersenen minder ruimte om alle prikkels op te nemen. Dus erger je je aan de klok, maar kun je hier zelf niks aan veranderen? Lees een boek of doe een spelletje. Door je gedachten ergens anders op te focussen, kunnen de prikkels een stuk minder heftig worden.
– Knuffel met je partner, kinderen of huisdier
Knuffelen maakt een stofje vrij waar je relaxter van wordt. En zoals ik al aangaf, wanneer je relaxter bent, zul je iets minder last hebben van prikkels. Dus knuffel en aai je huisdier, knuffel je partner of je kinderen en andere familieleden (mits dit met corona weer kan). En laat deze fijne stofjes je weer fijner voelen!
– Ga de natuur in
Het is in vele studies bewezen dat je je meer gaat ontspannen in de natuur. Dus ga eens lekker naar buiten en geniet van de buitenlucht. Zoek een leuk stukje bos of heide op en ga eens een lekker stukje wandelen of misschien zelfs hardlopen of fietsen. Want naast de natuur, helpt ook bewegen je met ontspannen!
– Blijf in beweging
Zoals hierboven ook al gezegd wordt, ga bewegen! Dit kan door eens lekker te lopen in de natuur, maar misschien ben jij niet zo van het wandelen. Je kunt ook lekker een teamsport gaan doen, zoals voetbal of hockey. Maar ook de meer zelfstandigere sporten zoals zwemmen, fitness of yoga zijn prima! Zolang je maar elke dag minstens een half uurtje beweegt, maar meer mag natuurlijk altijd!
Tot slot!
Genoeg kleine tips om met prikkels om te gaan! Welke van de tips vind jij het fijnste? Ik vind het vooral fijn om elke dag even een half uurtje te gaan wandelen om mijn hoofd leeg te maken. Maar ook knuffelen met mijn partner en huisdieren helpt mij om te ontspannen. Verder vind ik creatieve activiteiten erg ontspannend en probeer ik steeds meer mijn prioriteiten te stellen. Ik hoop dat jullie veel hadden aan deze tips en ik wens jullie veel succes!
Hoe je ook omgaat met prikkels, kies de manier die voor jou werkt!