Tegenslagen tegengaan

Omgaan met tegenslagen

Logo MijnAutisme

Iedereen zal in het leven te maken krijgen met tegenslagen. De één zal meer tegenslagen hebben dan de ander en het zal ook per periode verschillend. Daar komt ook nog eens bij kijken dat niet iedereen dezelfde dingen als tegenslagen zal zien. Wat voor de één iets normaals is, kan voor de ander een flinke tegenslag zijn.

Wanneer is iets een tegenslag?

Dit zal bij elk persoon verschillen. Ik heb wel gemerkt dat mensen in mijn netwerk met autisme dingen sneller als een tegenslag zien. Mogelijk komt dit mede doordat autistische mensen nieuwe situaties lastig vinden. Hierdoor kan het verschuiven van een afspraak al als een tegenslag voelen. Daarentegen zullen er ook juist dingen zijn waar iemand met autisme juist minder last van zal hebben dan iemand die geen autisme heeft. Zo heb ik vaker gehoord dat bijvoorbeeld het verliezen van een vriendschap minder zwaar zal vallen bij iemand met autisme dan bij iemand zonder autisme. Dit zal te maken hebben met de manier hoe iemand zich aan anderen hecht qua (vriendschappelijke) relaties.

Wanneer iets dus een tegenslag is of niet, zal dus aan diegene zelf liggen. Wat niet handig is om te doen, is dingen zeggen als: ‘ach joh, dat valt toch wel mee?’. Je weet niet hoe iemand iets ervaart en daar zal je ook nooit helemaal achter komen. Wat je wel kunt doen is met iemand erover praten. Waarom is het voor diegene een tegenslag? En is er iets wat jij kunt doen om dit wat te verzachten?

Een tegenslag komt nooit alleen

Dat hoeft natuurlijk niet waar te zijn, maar in veel gevallen hebben we het gevoel dat tegenslagen niet alleen komen. Het zijn altijd meerdere dingen tegelijk.

Heb je het een tijdje financieel krap? Dan komt er altijd net op dat moment een financiële tegenvaller. Je auto of je wasmachine. gaat kapot Of er is een storm geweest en je dak is lek. Altijd wanneer je het niet kunt gebruiken.

Of zit je even niet lekker in je vel? Dan heeft die ene vriend of vriendin het lastig, waardoor er nog meer problemen op je schouders rusten. Of misschien krijg je zelfs wel wat problemen met je partner, want ook dat kon er wel bij.

Je eigen kijk verandert

Is het bovenstaande herkenbaar? Komt bij jou ook altijd alles tegelijk? Dit is iets dat vooral zo lijkt. Je wasmachine of auto was sowieso wel kapot gegaan, net als je dak dat lek is gegaan door de storm. Maar waarom dit nu opeens als (extra) tegenslag voelt? Dat komt door de timing. Je hebt je focus op dat moment liggen op je financiële problemen, iets dat je daarvoor waarschijnlijk niet deed. Door deze extra focus, valt het je meer op dat dit gebeurt. Normaal gesproken had je vermoedelijk gewoon een keertje gebaald, gezucht en een nieuw apparaat aangeschaft of die reparateur gebeld.

En wanneer je niet zo lekker in je vel zit, heb je vaak een wat grijzige bril op. Alles lijkt minder goed te gaan en misschien slaap je ook wat slechter. Je bent vaak wat geïrriteerder en moe, waardoor alles heftiger binnen kan komen. Een vriend of vriendin die om je hulp vraagt, kan ineens als een last aanvoelen. En de kleine irritante dingen van je partner, daar kun je opeens niet meer langsheen kijken.

Zijn deze dingen dan daadwerkelijk veranderd? Het antwoord daarop is waarschijnlijk nee. De situaties zijn niet veranderd, maar je kijk erop. Probeer je te beseffen dat jijzelf een wat lastigere periode doormaakt en erken dit voor jezelf. Zeg het eventueel ook tegen de ander, waardoor hij of zij hier rekening mee kan houden.

Hoe kun je omgaan met tegenslagen?

Weet dat niet alles slecht gaat en probeer je focus te verleggen op de leuke dingen die wel goed gaan. Door je focus te verleggen naar de positieve dingen, zul je zien dat niet alles zo moeilijk en lastig is als je eerst dacht. Je focus verleggen naar positieve dingen is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer eens een positief dagboekje bij te houden, waarin je alle positieve dingen van de dag opschrijft. Minstens 3 dingen en enkel positief! En deze positieve dingen mogen zo klein zijn als je zelf wil. Van ‘ik heb vandaag een stukje gewandeld’, tot ‘ik heb een lekkere maaltijd gekookt’, maar ook de simpelste dingen als ‘ik heb een lekker ijsje gegeten’ is goed. Het is enkel om je focus te verleggen en je blik weer positiever te krijgen.

Besef ook dat tegenslagen maar tijdelijk zijn. Ook al lijkt alles een tegenslag te worden en heb je de ene na de andere, besef dat het maar tijdelijk is. Momenteel zal dat niet zo voelen, maar diep van binnen weet je dat het tijdelijk zal zijn. Zelfs de moeilijkste tegenslagen, gaan ooit weer voorbij. Soms gaat het vanzelf over, soms moet je actie ondernemen en soms heb je hulp nodig van iemand, dit kan zowel een vriend(in) als een professional zijn. Hoe dan ook, het is altijd tijdelijk!

Tot slot!

Ook ikzelf heb momenteel een periode met meerdere tegenslagen. Alles lijkt dan steeds maar weer mis te gaan. Maar naast al deze tegenslagen, gebeuren er ook erg goede dingen in mijn leven. Deze goede dingen maak je al snel kleiner dan dat ze daadwerkelijk zijn, waardoor de tegenslagen lijken te winnen. Maar kijk er goed naar, want deze positieve dingen in je leven zullen wel degelijk een verschil maken. Want ondanks deze tegenslagen, blijft er altijd plaats voor goede en leuke dingen in het leven!

Hou vol, kijk realistisch, wees positief en weet dat alles maar tijdelijk is!