Tuinieren in je hoofd

Over het creëren van meer rust in je hoofd

Logo MijnAutisme

Iedereen zal het wel herkennen. Je moet nog zoveel doen en je mag absoluut die ene afspraak niet vergeten. Het huishouden ligt opeens weer in puin en de boodschappen zijn op. En dan moest je van jezelf ook nog eens meer gaan ontspannen, maar met welke tijd?

Een moestuin

Denk eens aan een moestuin en wat je daar allemaal kunt vinden. En stel je voor dat je moet overleven door middel van deze moestuin (qua eten). Je hebt heb kruiden, bloemen, fruit en groeten geplant. Maar er leven ook verschillende insecten en onkruid in je tuintje leven. Wat zou je doen in je tuintje? Logische dingen zoals je plantjes en gewassen verzorgen, zoals water geven. Waarschijnlijk wil je ook de goede insecten aantrekken, maar de slechte wil je niet in je tuin hebben. Je zult hulpmiddelen hebben om deze insecten te weren, maar ook om bepaalde planten te ondersteunen met bijvoorbeeld een stok. Je zult waarschijnlijk ook een schuur hebben met handige tools om je te helpen bij tuinieren. Al met al, een standaard tuintje toch?

Je hoofd als moestuin

Zie nu je hoofd eens als deze moestuin. Je hebt er groente en fruit staan, zie dit eens als belangrijke taken die je moet doen. Denk hierbij aan je werk, het huishouden, de boodschappen en andere belangrijke zaken. Hierbij moet je wel rekening houden dat ook bij deze onderdelen niet alles even belangrijk is. Zo is het niet nodig om elke dag schoon te maken, maar het is wel belangrijk dat je huis geen schimmels heeft. Dingen die dus écht moeten om te overleven in een gezonde omgeving. De bloemen zijn je ontspanning, dingen die jou opfleuren en die jouw leven meer kleur geven. Dingen zoals leuke activiteiten of een hobby. De kruiden zijn de kleinere zaken die je graag gedaan wilt hebben, de “finishing touches”. Hierbij kun je denken aan klusjes die niet heel belangrijk zijn, maar die je wel graag wil doen. Zoals een kast opruimen, langs de kapper gaan of een nieuwe tas kopen.

Net als bij een moestuin, kun je ook in je hoofd prioriteiten stellen. De dingen die je verbouwd zijn het belangrijkste in je leven, waarbij de belangrijkste dingen (groente en fruit) als eerste komen en daarna ontspanning (bloemen) en de kleinere zaken (kruiden). Simpel toch? Maar nu komt het.

Je tuin begint opeens onkruid te krijgen, je vergeet sommige dingen af en toe water te geven en je krijgt last van vervelende insecten!

Hoe onderhoud je je moestuin?

Als eerste iets simpels, namelijk water geven. Want wat je water geeft, dat groeit! Je wordt beter in je werk, sneller in je dagelijkse klusjes, je talenten groeien en je vindt meer leuke activiteiten om te gaan doen. Maar dan komt er opeens onkruid omhoog en dat groeit heel snel wanneer je dat water geeft. Wat je eraan kunt doen? Wieden! Zie het onkruid als alle negatieve gedachten en onbelangrijke zaken. Kijk goed of het belangrijk is of iets positiefs, is dat het niet? Weg ermee!

Daarnaast zal je goede insecten willen aantrekken, deze zijn goed voor je tuin. Zie in dit geval andere mensen als deze insecten. Je wilt goede mensen aantrekken in je leven. Dit gebeurt vooral door je bloemen goed te verzorgen, ofwel door ontspanning te nemen en leuke activiteiten te doen. Mensen die goed zijn voor je, wil je houden in je leven. Net als de goede insecten in je tuin! Die zorgen er namelijk voor dat je tuintje, ofwel je leven, leuker is en ze maken het je gemakkelijker.

Daarentegen wil je slechte insecten niet in je tuin hebben. Waarom niet? Deze eten je eten op, vernielen je bloemen en plotseling vergeet je ook nog eens kruiden te verzorgen door alle chaos. Ook hier kun je ze zien als mensen. Deze mensen kunnen ervoor zorgen dat je alledaagse belangrijke dingen moeilijker zijn om te doen, je ontspanning een stuk minder ontspannend is en dat je gewoon niet meer toekomt aan alle andere klusjes. Schrap deze mensen uit je leven, net als dat je deze insecten uit je tuin zou verjagen. Ze maken de dingen alleen maar lastiger en dat is niet iets dat jou gaat helpen. Dus voorkom dat ze in je tuin, ofwel je leven, komen.

Wat kan je helpen?

Net als in een tuin zal je hulpmiddelen, tools en technieken hebben. Je hebt stokken die sommige planten zullen ondersteunen of voedingsmiddelen voor je planten. Zo zal je ook in het echte leven dingen hebben die de belangrijke zaken een stuk gemakkelijker maken. Je kunt dingen gebruiken die je ondersteunen, zoals planningen maken om dingen overzichtelijker te krijgen of apparaten die bepaalde dingen automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een vaatwasser of een robotgrasmaaier. Maar je kunt ook je gedachten vullen met positiviteit door middel een positiviteitsdagboekje, waarin je opschrijft wat je allemaal waardeerde en positief vond aan de dag! Net als een plantje dat extra voedingsmiddelen krijgt om te groeien.

Met de juiste tools en technieken kun je dingen gemakkelijker maken. Net zoals dat je je planten soms bij snoeit met een snoeischaar, kun je ook in je leven dingen “bijsnoeien”. Zeg wat vaker nee tegen bepaalde klussen en maak je belangrijke klussen zo klein mogelijk. Kijk wat belangrijk is en wat niet, ook van de onderdelen die jij vindt vallen onder “belangrijke taken”. Er kan vast iets weg of minder vaak!

Bij insecten zou je insectensprays gebruiken, waardoor de insecten weg blijven. Verbreek het contact met mensen die meer energie kosten dan dat ze opleveren. Mensen waar je niks positiefs van krijgt, zijn net als deze insecten een last. Maar gebruik ook de insectenlokkers, door bijvoorbeeld de juiste bloemen te planten. Door meer leuke activiteiten te doen, ontmoet je vanzelf nieuwe mensen. En wie weet welke leuke personen je daar tegen komt!

Tot slot!

Zelf vind ik het vaak fijn om mijn leven eens via een metafoor zoals deze te bekijken. Iets wat volkomen logisch is bij een moestuin, lijkt in je leven toch ineens lastig te zijn. Want slechte insecten in je tuin zal jij waarschijnlijk ook al snel bestrijden, maar zeg jij wel eens nee tegen deze mensen of durf jij het contact te verbreken? Ik heb er in ieder geval moeite mee. Maar door deze soort vergelijkingen besef ik steeds beter wat echt belangrijk is in het leven. En jij? Jij komt er wel! Zolang je die moestuin in je hoofd maar blijft verzorgen!

Blijf doen wat belangrijk is, maar doe ook vooral wat je leuk vindt!