Eeveelutions

Over het mogen zijn wie je bent

Logo MijnAutisme

Zijn wie je graag wilt zijn, zonder dat er een pad voor je is voorgekauwd of uitgestippeld. Klinkt heerlijk toch? En toch vind ik het ergens ook wel weer spannend, want dat betekent veel veranderingen en onduidelijkheden voor de toekomst. Aan de ene kant geniet ik van die vrijheid, terwijl het aan de andere kant één van mijn grootste valkuilen is.

Verder vind ik dat deze huidige maatschappij, mensen al snel een bepaalde richting opstuurt. Dit komt vooral door de maatschappelijke verwachtingen die heersen. Over dingen die je wel en niet zou moeten doen en hoe je hoort te leven.

De term Eeveelutions

Sommigen zullen meteen weten wat ik met de term eeveelutions bedoel, terwijl het voor anderen waarschijnlijk één groot raadsel is. Het is een combinatie tussen de woorden ‘Eevee’ en ‘evolutions’, ook wel evoluties in het Nederlands. Het plaatje van Eevee komt trouwens hier vandaan.

Eevee is een Pokémon, ikzelf ben trouwens dol op Pokémon en Eevee is een van mijn favorieten! Normaal gesproken is er bij Pokémon een zogenoemde ‘evolutielijn’. Hiermee bedoel ik dat er vaak een kleine variant is, die één of twee keer evolueren, ofwel groter en sterker worden. Maar de vorm ligt bij veel Pokémon al vast, net als het type (water, vuur, enz). Soms is er een soort die een keuze heeft tussen twee verschillende vormen wat hij of zij kan worden.

En waarom is die Eevee dan zo speciaal? Eevee is een Pokémon die start als het type ‘normaal’, maar die vervolgens kan kiezen om te evolueren in één van de acht verschillende vormen met elk een eigen type (vuur, water, ijs, enz.). En welke vorm Eevee wordt? Dat ligt niet vast in zijn of haar DNA, maar dit is afhankelijk van de dingen die hij of zij meemaakt en de ervaringen die het heeft meegemaakt. Ofwel, ervaringen veranderen deze Pokémon, niet een uitgestippeld plan die al vast ligt vanaf je geboorte.

Wat moet ik met de bovenstaande informatie?

De bovenstaande informatie was even een korte intro op de rest van het verhaal. Ik ben van mening, zoals ik al eerder aangaf, dat de huidige maatschappelijke verwachtingen mensen bepaalde kanten op stuurt. Voorbeelden hiervan zijn het standaard ‘huisje, boompje, beestje’, het krijgen van kinderen, het hebben van een goede baan en veel vrienden hebben. Veel mensen met autisme passen niet in dit standaard beeld. Velen hebben geen kinderwens, kunnen het niet aan om een fulltime baan te hebben en hebben moeite om veel vriendschappen te onderhouden. Maakt dit iemand beter of slechter? Zeker niet, want iedereen is zoals hij of zij is. Je bent je eigen unieke zelf en dat is prima! Het bovenstaande geldt overigens ook zeker niet voor iedereen met autisme.

Mijn eigen ervaring

Ik pas volgens de maatschappij redelijk binnen de maatschappelijke verwachtingen. Ik ben namelijk getrouwd, heb een huisje en ons eerste kleintje is onderweg. Mijn grootste knelpunt is het werk. Mensen met autisme lijken niet echt thuis te horen in het sociale werkveld. Sociaal en autistisch zijn, dat gaat niet samen. Althans, dit zijn dingen die ik vaak hoor. Ondanks dat ik in het werkveld werkte, voelde ik mij door zulke opmerkingen vaak onzeker en er niet helemaal tussen passen. Zodoende ging ik kijken waar ik wel tussen paste, dit was in mijn geval de ICT wereld. Daar leek ik goed tussen te passen, maar ik merkte dat mijn passie om mensen te helpen bleef bestaan. Mentaal vond ik programmeren super leuk en interessant, maar ik miste het deel waar mijn hart ligt. Ondanks wat de maatschappij dus vaak probeert te sturen (autisme hoort in de ICT, niet in sociale werkveld), blijft mijn hart bij het helpen van mensen.

En is dat spannend? Jazeker, want mijn huidige pad is hierdoor erg onduidelijk. Ik ben op zoek naar het plekje waar ik mij én goed voel én waar ik mensen optimaal kan helpen met mijn kennis. Die plekken zullen ook wel degelijk bestaan. Ik zal moeten strijden tussen alle onduidelijkheden en veranderingen door, maar ik weet dat er aan het einde iets moois zal zijn. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen die vecht voor hetgeen waar hij of zij voor staat!

Waarom zijn zoals Eevee?

Net als Eevee is ieder mens ‘blanco’ geboren, ofwel zonder een bepaald ‘type’. Je hebt natuurlijk wel je DNA, maar vooral ook de omgeving en de familie waarin je geboren wordt. Je zult een opvoeding krijgen en met bepaalde normen, waarden en verwachtingen te maken krijgen. Hierdoor word je vaak wel een bepaalde kant op geduwd, denk bijvoorbeeld aan een familie vol hoogopgeleiden of een familie waarin iedereen in hetzelfde dorp woont. En dat is op zich niet erg, mits dit is wat je zelf ook wil. We willen tenslotte allemaal hetzelfde, namelijk ‘evolueren’ naar hetgeen wat bij ons past.

Weet dat je allemaal hetzelfde begon, namelijk ‘blanco’. Wees zoals Eevee, laat je ervaringen bepalen wat jij gaat doen en wie jij bent. Laat je niet sturen, maar bepaal het zelf. Elke ervaring kan dit deze mening ook weer veranderen. Weet jij zeker wat goed voor jou is, maar opeens ben jij een ervaring rijker? Dan kan het zijn dat jouw mening hierover ook veranderd is. Weet dat welke ‘Eeveelution’ jij ook worden wilt, dat het allemaal goed is. Niks is zo mooi als anders kunnen zijn als de anderen, het maakt je tot wie jij bent.

Tot slot!

Wees wie jij wilt zijn, niet wie jij denkt dat je moet zijn. Niemand gaat gelukkig worden van keuzes die voor jou zijn gemaakt. Wil jij geen kinderen? Dan wil jij geen kinderen. Wil jij net zoals ik in het sociale werkveld werken, ook als autisten daar niet tussen zouden passen volgens de maatschappij? Dan ga je gewoon op zoek naar die leuke werkplek waar jij er wel goed tussen past. Ze bestaan echt! Kies wat bij jou past, alle opties zijn mogelijk. En wees vooral ook wie jij wilt zijn.

De enige wie bepaald wie jij bent, ben jijzelf!