Hobby tijd!

Over hoe belangrijk een hobby is

Logo MijnAutisme

Zeker wanneer je wat drukkere of moeilijkere periodes hebt, is het belangrijk om je te ontspannen. Maar juist op deze momenten kan het soms makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Het hebben van een hobby kan hiervoor belangrijk zijn. Wat is jouw hobby?

Veel hobby’s

Ik ben iemand die veel te veel hobby’s heeft en daardoor voelt het soms zelfs alsof ik geen échte hobby heb. Zo houd ik bijvoorbeeld van bijna alle creatieve hobby’s, zoals: haken, naaien, kleuren, tekenen, schilderen, fotograferen, diamond painting en ik kan zo nog wel een poosje door gaan. Verder ben ik ook dol op schrijven en het werken aan mijn website, wat stiekem eigenlijk ook best creatief is. Maar ook (kinder)gebarentaal, tuinieren, gamen op de pc of de switch en spelen op de kalimba vind ik er leuk om te doen.

Zo, dat was een hele opsomming aan heel veel hobby’s. Zoals ik net al aan gaf, ik heb zoveel hobby’s, dat het soms aanvoelt alsof ik er geen heb. Dit komt omdat ik iemand ben die dingen vaak wisselt. De ene keer ben ik wekenlang uren aan het fotograferen, terwijl ik het volgende moment juist weer maanden alleen maar aan het haken ben. Ik kan heel erg opgaan in een hobby en vervolgens mijn interesse zo weer een tijdje kwijt zijn. Laat ik het zo verwoorden: ik houd van afwisseling.

Is dat erg? Zeker niet! Het kan voor mij soms alleen aanvoelen alsof ik nergens écht goed in ben. Ik ben nou eenmaal niet zoals iemand die altijd maar gitaar speelt en hier mega goed in wordt. Maar weet je, eigenlijk is dat helemaal niet belangrijk. Want wat ik wel altijd heb, is een hobby waar ik helemaal in op kan gaan en waar ik mij volledig mee kan ontspannen. Het enige probleem is dat ik niet altijd weet welke hobby het deze maand gaat zijn.

Een hobby in drukke periodes

Heb jij ook van die periodes dat je het zo druk hebt, dat je geen tijd hebt voor een hobby? Dat gevoel heb ik in ieder geval regelmatig. Maar weet je, als je heel goed kijkt, heb je eigenlijk altijd tijd voor een hobby! Het zit hem opnieuw in het leren stellen van prioriteiten. Eigenlijk draait bijna je hele leven om dit ene kleine puntje.

Wat klinkt voor jou belangrijker? Het huis opruimen of bijvoorbeeld tekenen? Ik gok dat de meesten zullen zeggen het huis opruimen, want dat moet gebeuren en tekenen moet niet per se. Maar wat als ik het op deze manier verwoord, wat is belangrijker: een opgeruimd huis, maar een overspannen persoon of een wat rommeliger huis en een gelukkig persoon? Ben je nu wel geneigd om te antwoorden dat een wat rommeliger huis met een gelukkig persoon beter is? Ik in ieder geval wel!

Een hobby is zoveel meer

Een hobby kan zoveel meer zijn dan gewoon maar een hobby. Het kan een manier zijn om te ontspannen, iets waardoor je weer positiever en relaxter in het leven staat. Het kan ook iets zijn, waarmee je je kunt identificeren, zoals bij een theaterclub. Het schrijven van een boek of een lied kan heel veel voldoening geven. Je kunt je hart luchten of juist iets liefs schrijven voor een ander. Met tekenen of haken kun je je waardering aan anderen laten blijken, door een cadeautje voor iemand te maken wat helemaal door jou alleen is gemaakt. Maar het kan ook verbinden, door samen te gaan koken of bakken en dit eventueel ook gezamenlijk op te gaan eten.

Een hobby is dus niet per se alleen een hobby. Het ontspant mensen, kan mensen hun echte identiteit laten ontdekken en het kan mensen ook met elkaar verbinden op heel veel manieren. En voor sommige gelukkigen, kan het zelfs hun werk zijn!

Moeite met een hobby vinden

Je kunt op twee manieren moeite hebben met een hobby vinden. Zo kun je net zijn zoals ik, dat je zo immens veel leuk vindt, dat het allemaal niet meer als hobby aan voelt. Dit betekent niet dat je geen hobby hebt, maar dat je juist heel veel hobby’s hebt. Dit is dus een kwestie van accepteren dat je gewoon heel erg veel leuk vindt en het eigenlijk allemaal hobby’s van je zijn. Alleen de ene week of maand vind je het ene geweldig en de andere periode weer even iets anders. Prima toch?

Je kunt ook moeite hebben met een hobby vinden, omdat je niks leuk vindt. Dan zou mijn eerste vraag zijn: gaat het wel goed met je? Want vaak als je écht helemaal niks leuk vindt, speelt er ook nog iets anders. In heel veel gevallen gaat het dan niet goed met je, waardoor je niks leuk meer vindt. In dat geval is het (schermloos) ontspannen, (buiten) bewegen en het zoeken van steun de beste eerste stap.

Voel je je wel goed en kun je echt niks leuks vinden? Vraag dan eens rond wat anderen doen en zoek eens op het internet naar nieuwe dingen, bijvoorbeeld hier. Misschien vind je iets leuk, wat gewoon niet heel erg veel gedaan wordt door anderen in jouw omgeving. Of misschien had je er nog nooit bij stil gestaan dat het bestond. Kijk eens rond naar de clubjes in de buurt, snuffel eens rond in een (web)winkel en doe eens een activiteit met bijvoorbeeld vrienden. Wie weet welke leuke dingen je dan allemaal tegen gaat komen.

Tot slot!

Maak meer tijd voor je hobby, want het is goed voor je! En heb je nog geen hobby? Kijk dan eens rond of je iets leuks kan vinden. Lukt dit niet? Kijk dan eerst even hoe het eigenlijk écht met je gaat en zoek indien nodig hulp als het niet goed gaan. En wanneer het goed gaat, kun je actief op zoek naar iets leuks. Ook voor jou zal er iets leuks te vinden zijn, dat weet ik zeker!

Doe een hobby omdat je dit wil, niet omdat je denkt dat het moet!