RAKtivisme

Random Acts of Kindness

Logo MijnAutisme

Iets wat ik erg leuk en leerzaam vind om te doen, is het zogenoemde “RAKtivisme”. Dit staat voor Random Acts of Kindness, wat betekent dat je willekeurige aardige dingen doet voor anderen. Dit kunnen bekende, maar ook onbekende mensen zijn. Waarom ik juist hier een artikel over schrijf? Omdat dit mij goed heeft geholpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling en ik hoop dat jullie hier ook iets mee kunnen. Plus, het maakt de wereld meteen een stukje liever!

Wat ik zelf al heb gedaan

Ik heb al verschillende dingen gedaan, waarvan sommigen eigenlijk best standaard zijn. Misschien heb je deze dingen zelf ook al wel eens gedaan! Zo helpen wij regelmatig de oudere buurtjes met het halen van boodschappen of brengen we ze ergens heen. Maar ook de andere buren helpen wij waar kan. En zij helpen ons net zo goed waar ze kunnen. Dit maakt de buurt een leuke en veilige plek voor ons allemaal. Je weet dat je op je buren kunt rekenen en dat je bij noodsituaties bij hen terecht kan.

Een andere bekende situatie is het geven van iets te eten aan onbekende mensen. Veel mensen zullen al wel eens wat drinken hebben aangeboden aan mensen die bij je langskomen, zoals een loodgieter. Een simpele vervolgstap kan zijn, iets geven aan: de gemeentewerkers voor je huis, de postbezorger of een collecte. Ikzelf vind mensen die collecteren soms best irritant, maar het blijven wel mensen die soms in de bloedhete zon aan het wandelen zijn. Geef ze iets te drinken of misschien willen ze zelfs wel een ijsje. En ook al komt je post niet op tijd, werk dat niet uit op de postbezorgers die bijna schaatsend je post moeten komen bezorgen. Geef ze een kopje warme koffie, thee of chocolademelk. Niet iedereen zal het willen, maar dat geeft niet. Enkel het aanbieden kan zowel deze mensen als jou een goed gevoel geven.

Naast de bovenstaande situaties ben ik zelfs nog eens een stapje verder gegaan. Ik heb namelijk een keer een aantal blikjes drinken en een pak met ijsjes gehaald op een hele hete dag. Vervolgens heb ik een rondje gereden door ons dorp en heb ik gezocht naar wat mensen die in deze hitte moesten werken. Hier heb ik het drinken en de ijsjes aan uitgedeeld. De ijsjes waren al wel licht gesmolten door het bloedhete weer, maar dat maakte de mensen niet minder blij.

Verder heb ik ook een keer een aantal goodiebags gemaakt. Deze gevulde tasjes heb ik vervolgens in mijn rugzak gestopt en onderweg (met het openbaar vervoer) uitgedeeld aan willekeurige mensen waarvan ik vond dat zij dit verdiende. Zo kreeg de buschauffeur er één, omdat ik waardeerde dat deze beste man mij vrolijk van A naar B bracht, ondanks de soms wat chagrijnige gezichten van de binnenkomende mensen die haast hadden. Ik heb er een aantal gegeven aan mensen die op een vriendelijke manier contact met mij zochten deze dag, omdat vriendelijkheid beloond mag worden. En aan iemand die er niet zo heel vrolijk uit zag, om diegene haar dag wat op te fleuren. En hoe spannend ik dit ook vond, iedereen reageerde super blij en stiekem ook een beetje verbaasd.

En als laatste ruim ik zo nu en dan wat afval op. Soms zijn dit maar een paar plastic verpakkingen in onze straat, maar soms ruim ik ook veel troep op tijdens het wandelen in de natuur.

Wat ik daarvan geleerd heb

Ik heb heel veel dingen geleerd van de bovenstaande dingen. Zo heb ik geleerd dat de buurt waarin je woont, een stuk leuker is wanneer iedereen elkaar helpt en voor elkaar klaar staat. Nu geef ik toe dat wij ook super lieve buren hebben, maar je hebt hier zelf natuurlijk ook wel veel invloed op.

Wat ik ook heb geleerd, is beter leren kijken naar de personen achter de soms wel wat irritante dingen. Zo vind ik collectes dus best wel irritant, want ze komen onverwacht en ik moet regelmatig nee zeggen. Wanneer je deze mensen eens wat te drinken aanbied, zeker met warm weer, zal je gaan inzien dat veel van deze mensen gewoon aardige mensen zijn. Mensen die simpelweg een goed doel willen helpen of gewoon hun werk doen. Mijn kijk op sommige mensen is dus een stuk positiever geworden! Ook geeft het mijzelf een minder naar gevoel, wanneer ik bijvoorbeeld een doel niet kan of wil steunen.

Van de wat grotere acties, heb ik geleerd om flink buiten mijn comfort zone te gaan. Dit is dus wel handig om te doen op een dag waarbij je je goed voelt. Je leert je inleven in de andere mensen en leert anders tegen hen aan te kijken. Ook leer je bepaalde “standaard” dingen meer te waarderen. Zoals een buschauffeur die, ook al is hij misschien wat te laat, je toch steeds met een glimlach op komt halen.

Je leert contact te maken met vreemden en je leert om te gaan met deze, vaak eerst verbaasde, maar vervolgens hele blije reacties. Ikzelf heb nog geen negatieve reacties gehad, maar moest ik deze tegenkomen, leer ik ook hier mee om te gaan. Je leert door buiten je comfort zone te gaan, ook om zelfverzekerder te zijn. Zelfverzekerd om iemand die je niet kent aan te spreken en de reden te vertellen waarom je diegene iets geeft. En als laatste, je leert dat lief zijn voor een ander helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Wat zou jij kunnen doen?

Zoals ik al aangaf kun je bijvoorbeeld eens je buren helpen of werkende mensen in de buurt iets te drinken aanbieden. Je kunt wat grotere acties doen zoals ik hierboven heb beschreven, zoals het uitdelen van goodiebags aan mensen die het verdienen of een rondje gaan rijden met drinken en/of eten voor werkende mensen in je dorp.

Zie je een keer bloemen bij de markt in de uitverkoop, want de markt sluit bijna? Koop een bosje en geef dit aan een vreemde. Daarmee maak je en degene van de markt blij en de vreemde wie dit mooie bosje krijgt! Of denk eens aan het achterlaten van een boek of een tijdschrift in de trein, waarbij je aangeeft dat de vinder deze mag meenemen. Of je kunt eens een “schatkistje” maken voor in de zandbak in de lokale speeltuin. Waarbij snoep natuurlijk niet zo handig zou zijn, aangezien je niet weet wanneer deze gevonden wordt. Maar misschien met een leuk klein speeltje of een schatkist vol met (klein)geld. Wat een avontuur zou dat zijn!

Nu zullen sommigen vast denken, heel leuk hoor, maar het kost wel allemaal geld. En ja, dat klopt. Veel van deze voorbeelden kosten iets geld, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Zo is bijvoorbeeld mensen helpen helemaal gratis, maar vraag wel eerst of iemand ook hulp wil. Je kunt bijvoorbeeld iemand helpen met de boodschappen op de band te zetten of met de producten van de bovenste plank te halen. Of wat dacht je van complimentjes geven. Helemaal gratis om iemand zijn of haar dag goed te maken!

Wanneer je graag iets geeft, kun je ook eens kijken wat je al in huis hebt wat jij niet meer wilt, maar wat een ander mogelijk nog goed kan gebruiken. Of denk eens aan je mooie plantje waar je stekjes van kunt maken voor iemand anders. Maak en schrijf eens wat leuke kaartjes voor een bejaardentehuis in de buurt of zwaai eens terug naar deze mensen. Ruim eens het afval op uit de buurt of geef de planten van de buren water. En een trend van de laatste tijd, schilder een steen, maak deze waterdicht en maak er iemand mee blij. Je kunt zelfs een heuse speurtocht van stoepkrijt maken voor de buurkinderen.

Tot slot!

Kortom, er is dus heel veel te doen! Je kunt het zo groot of klein maken als je zelf wilt. Zo duur als je maar wilt en het kan dus zelfs helemaal gratis. Het is over het algemeen leuk voor jou, voor je medemens, in sommige gevallen voor het milieu en je leert er ook nog eens dingen van. Ik zie eigenlijk alleen maar winst! Veel van de bovenstaande dingen wil ik zelf ook nog gaan doen of wil ik nog vaker gaan doen. En jij? Wat ga jij proberen?

Wees lief voor jezelf, je medemens en de natuur!