Vakantietijd!

Tips voor vakantiestress

Logo MijnAutisme

Heel lang konden we niet op vakantie vanwege corona, maar langzamerhand hoor ik steeds meer en meer mensen die nu voor het eerst weer op een langere (zon)vakantie gaan. Ikzelf hoor hier helaas nog niet bij dit jaar, want ik blijf hard doorleren voor mijn traineeship! Maar ik weet nog wel goed hoe het is om op vakantie te gaan en wat daar allemaal bij komt kijken. En ik weet ook maar al te goed het dilemma tussen ontspanning en stress voor en tijdens deze vakantieweken. Ga jij op vakantie? Lees dan snel de onderstaande tips om een zo ontspannen mogelijke vakantie te krijgen!

Plan de vakantie op tijd

Het geeft mij zelf vaak stress als ik niet ver van tevoren weet waar we heen gaan. Wat voor mij dan vaak ook helpt, is het op tijd alles uitzoeken en plannen. Het geeft mij veel rust, wanneer ik van tevoren weet naar welk land we op vakantie gaan, welke plaats en ook waar we slapen. Hierdoor kan ik mijzelf inlezen in het land, de streek, de plaats en de overnachtingsplaats. Ikzelf heb ook hoogtevrees, dus ik vind het ook prettig om alvast even de route te bekijken via Google Maps (indien dit mogelijk is).

Wat voor mij ook altijd prettig is, is weten wanneer de vakantie gaat zijn. Hierdoor kan ik er rekening mee houden in mijn agenda. Ik kan de huishoudelijke klusjes zo inplannen, dat het huis schoon is bij vertrek. Ook plan ik dan geen afspraken in deze periode in. Dit scheelt mij het verplaatsen en afzeggen van afspraken, iets wat ik zelf altijd erg vervelend vind om te doen.

Plan activiteiten

Net als de vakantie zelf, vind ik het altijd prettig om een aantal activiteiten te plannen. Voor mij hoeft het niet per se vast te staan welke dingen we allemaal zeker weten gaan doen en wanneer deze activiteiten zullen zijn. Voor sommigen kan het maken van een strak schema misschien wel helpen. Wat voor mij helpt, is een overzicht maken van wat er te doen is in de buurt, zowel qua uitstapjes als qua eetgelegenheden.

Na dit overzicht maken we vaak wel een kort overzicht van welke activiteiten we absoluut wel willen gaan doen, welke misschien en welke van de lijst af kunnen. Dit geeft mij tijdens de vakantie veel meer rust, want ik hoef niet allerlei dingen op gaan zoeken. En als er plotseling toch nog een leuke activiteit blijkt te zijn waar wij niks van af wisten? Dan kunnen we deze alsnog gaan doen, want er is geen strakke planning.

Maak een checklist (of meerdere)

Iets anders wat voor mij vaak helpt, is een checklist maken. Maak een checklist met wat je allemaal mee moet nemen, maar doe dit niet pas een dag van tevoren. Maak dit minstens een week van tevoren en bekijk het af en toe eens opnieuw. Dit zorgt ervoor dat de kans een stuk kleiner is dat je iets vergeet. En geen dingen vergeten, betekent weer een stukje minder stress!

En als extra tip, probeer het ook in te delen in onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan: kleding, eten en drinken (ook voor onderweg), verzorging, medicatie, plezier, belangrijke zaken (mobiel, portemonnee, e.d.) en overige. Dit maakt de kans nog kleiner dat je iets vergeet.

Regel de nodige zaken al vroegtijdig

Kijk op tijd naar welke dingen je moet regelen voordat je op vakantie gaat. Hierbij kun je denken aan vrij vragen van het werk, maar ook aan wie er nu eigenlijk op je huisdier(en) past. Of iets anders zoals de opvang van je kinderen afzeggen of iemand je planten water laten geven. Maar vergeet bijvoorbeeld ook niet de juiste papieren te regelen, wanneer je medicatie meeneemt naar het buitenland. Door deze dingen op tijd aan te vragen en af te spreken, zit je niet last-minute met problemen die echt hoognodig opgelost moeten worden.

Wat te doen bij last-minute vakanties?

Soms wil je graag wat geld besparen of lijkt het je wel eens een keer leuk om iets last-minute te gaan boeken. Hoe kun je dit zonder al te veel stress doen?

Als eerste kun je kijken of je van tevoren al weet wanneer je een last-minute wil boeken. Soms wil je namelijk je slaapplaats last-minute boeken, maar weet je al wel ver van tevoren dat je gaat en in sommige gevallen ook al wel naar welk land. Dan kun je de meeste dingen alsnog van tevoren plannen. Je kunt sommige dingen misschien niet letterlijk inplannen, maar je kunt wel bespreken om bijvoorbeeld een dierentuin als activiteit te gaan doen en te gaan eten bij een pizzeria. Hierdoor is er toch al iets meer duidelijk.

Wist je van tevoren niet dat je op vakantie zou gaan, dan is het een ander verhaal. Wat hiervoor handig is, is een standaard checklist die je klaar hebt liggen. Eventueel van een andere vakantie. Het scheelt je toch weer zoek en denk werk. En ook hierbij kun je afspreken wat voor een soort activiteiten je wilt gaan doen, eventueel onderweg richting je vakantie bestemming.

Toch iets vergeten?

De belangrijkste dingen voor mij zijn altijd de dingen die ik niet zomaar ergens opnieuw kan kopen. Denk bijvoorbeeld aan je bril, medicatie en mobiele telefoon. Veel van de andere vergeten zaken kun je eventueel ook wel opnieuw kopen, indien je ze echt nodig hebt. Het is misschien wel zonde om een nieuwe lader erbij te kopen of een lange broek, terwijl je er genoeg thuis hebt liggen. Toch kun je hier het beste niet teveel over gaan piekeren. Wanneer je in Frankrijk zit en je bent je lader vergeten of het was toch frisser dan verwacht? Je gaat toch niet meer terug om deze op te halen. Leg je er bij neer en maak er het beste van!

Tot slot!

Probeer zoveel mogelijk te genieten van vakanties, want daar zijn ze voor! En geven sommige dingen jou stress, net zoals bij mij? Plan het dan op tijd in en maak een checklist. Voor sommigen kan het wat overdreven lijken, maar vergeet niet dat het (ook) jouw vakantie is. Dus doe waar jij je prettig bij voelt en gebruik de manier waardoor jij uiteindelijk het meeste kunt ontspannen op vakantie.

Veel plezier op je vakantie en vergeet niet te genieten!