Carrièreswitch

Het veranderen van werkveld

Logo MijnAutisme

Het lijkt mij leuk om kinderen met een beperking te begeleiden, maar ik liep al snel tegen een probleem aan. Er zijn veel mensen die dit leuk vinden en maar weinig banen op dit vlak, zeker omdat het erg specifiek is wat ik leuk vind. Het gevolg: heel veel mensen solliciteren op één baan. Daar kon ik helaas niet tegenop.

De banen die ik heb gehad waren leuk, maar ik had behoefte aan meer uitdaging. Ik wilde mijn hersenen meer gebruiken en minder fysiek werk doen. Na vier jaar lang twijfelen en proberen, heb ik besloten om iets heel spannends te gaan doen. Ik besloot om het roer drastisch om te gooien en te switchen van werkveld.

Van pedagogiek naar programmeren!

Hoe begin je?

Het veranderen van werkveld, hoe pak je dat aan? Dat is een lastige vraag en het zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Als eerste kun je bekijken wat je écht leuk vind om te doen. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

 • Waar word ik blij van?
 • Blijf ik dit voor een langere periode leuk vinden?

In mijn geval werd ik zeker blij van programmeren. Ik merk dat het leren van nieuwe dingen mij enthousiast maak en mij veel energie geeft. Of ik dit voor een langere periode leuk ga vinden, kan ik natuurlijk nooit helemaal zeker weten. Maar wat ik wel zeker weet, is dat ik er naar uit kijk om steeds meer te leren over programmeren. Wat mij trekt in dit werkveld, is dat ik kan blijven leren en mijn kennis steeds up-to-date moet gaan houden. Hierdoor weet ik dat het altijd een uitdaging zal blijven, iets dat ik nodig heb. Ook weet ik dat ik mijn creativiteit er in kwijt kan. Door dit alles samen, denk ik dat ik programmeren voor een langere periode leuk ga blijven vinden.

Maar wordt jij er niet blij van of denk je dat je snel uitgekeken gaat zijn? Ga dan nog eens goed nadenken of dit hetgeen is dat je wilt.

Is er werk in te vinden?

Vervolgens is het handig om te bekijken of er werk te vinden is in hetgeen wat je leuk vind. Hierbij kun je denken aan de volgende vragen:

 • Kan ik hier werk in vinden?
 • Zijn er veel banen beschikbaar?

Voor mij was dit simpel. Ja er zijn veel banen beschikbaar rondom programmeren en het is zelfs mogelijk om via zelfstudie een baan te kunnen krijgen. Dit gaat natuurlijk makkelijker wanneer je een afgeronde opleiding hebt in de ICT, maar met de juiste inzet en geduld gaat dit mij zeker lukken. Let op, voor heel veel studies moet je wel een afgeronde diploma hebben van hetgeen waarin je wilt gaan werken.

Wanneer jij merkt dat er bijna geen banen te vinden zijn in hetgeen dat je leuk vind, moet je jezelf af gaan vragen of je de gok wil en vooral ook kunt wagen.

Lukt het om NU te switchen?

Iets dat ook niet onbelangrijk is, is het feit of je nu al kunt switchen. Of het bijvoorbeeld financieel wel mogelijk is om deze ingrijpende verandering te gaan doen. Denk hierbij aan het volgende:

 • Kan ik financieel gezien op dit moment van baan wisselen?
 • Zit ik nog vast aan een contract bij mijn huidige werk?
 • Moet ik een bepaalde studie afronden of bepaalde certificaten behalen?
 • Heb ik momenteel al juiste vaardigheden om een switch te kunnen maken?

Financieel gezien is het voor mij gelukkig geen probleem. Dit zorgde ervoor dat het voor mij mogelijk is om deze verandering aan te gaan, zonder financiële problemen. Ook is het hebben van een HBO diploma en de juiste kennis genoeg om deze switch te kunnen maken. Dit bespaard mij dus de mogelijke kosten van een studie.

Bovendien zit ik nergens meer aan vast qua contracten, dus dit probleem is niet van toepassing op mij. Maar sommigen van jullie hebben misschien nog wel een vast contract, een studie contract via je werk of mogelijk een lease auto contract. Wees je er van bewust dat contracten bindend zijn en bekijk of een carrièreswitch voor jou op dit moment mogelijk is of dat je beter even kunt wachten.

Door het behalen van certificaten en het maken van een portfolio, ben ik er van overtuigd dat de kwaliteiten en vaardigheden in mij zitten. En wanneer je deze kwaliteiten en vaardigheden bezit, kun je dit met veel oefenen en doorzetten heel veel bereiken.

Ben je er klaar voor?

Als laatste is het ook handig om je te beseffen dat het emotioneel gezien een impact op je kan hebben. Zelfs als het je heel leuk lijkt of wanneer je je huidige werk zat bent, is het goed om je te beseffen dat het veranderen van werk veel met je kan doen. Helemaal wanneer je besluit om van werkveld te veranderen. Denk hierbij:

 • Ben ik er emotioneel en mentaal klaar voor?
 • Is mijn huidige situatie stabiel?
 • Ben ik klaar voor grote veranderingen?

Ik was heel erg toe aan deze verandering en ik keek er heel erg naar uit. En toch, ondanks alles, is het met momenten ook heel zwaar geweest. Zo moet ik mijzelf regelmatig motiveren om te gaan leren of een opdracht te gaan maken. Ik heb geen docenten, medestudenten of deadlines die mij hierbij helpen. Verder heb ik ook wel momenten gehad waarbij ik dacht: “Monique, waar ben je nou toch mee bezig?!”. Op deze momenten dacht ik terug aan hoe makkelijk het mij allemaal af ging als pedagogisch medewerker en hoe weinig moeite ik er allemaal voor hoefde te doen. Maar als ik heel eerlijk ben, ondanks dat het soms heel spannend is, ben ik toch heel blij dat ik deze stap aan het zetten ben. Want ja, op het moment van schrijven ben ik nog bezig met deze grote stap.

Tot slot!

Ondanks dat het switchen van werkveld best ingrijpend kan zijn, kan het er ook voor zorgen dat je beter in je vel gaat zitten. Je gaat immers iets doen dat je leuk vindt en wat bij jou past. Denk er goed over na voordat je een grote beslissing als deze gaat maken, maar laat het je zeker niet tegenhouden!

Geloof in jezelf en in je kwaliteiten, maar blijf tegelijkertijd ook realistisch!