Help, ik heb autisme!

Logo MijnAutisme

Heb je net te horen gekregen dat je autisme hebt of wist je dit al langer? Of heb jij geen autisme, maar heeft misschien je papa, mama of vriendje het wel? En wil je graag meer weten over wat autisme is? Dan ben hier je op de juiste plek!

Wat is autisme nou eigenlijk?

Autisme is niet iets wat je kunt zien en het is ook geen ziekte. Het is met een moeilijk woord een “ontwikkelingsstoornis”. Ik zal je uitleggen wat ze met dit lastige woord bedoelen.

Elk jaar groei jij en leer jij weer nieuwe dingen op school, maar ook thuis. Je leert dingen als lezen, schrijven, rekenen en misschien zelfs al wel Engels op school. Maar op school leer je ook om samen te spelen met andere kinderen en goed op te letten in de klas. Thuis leer jij om je eigen brood te smeren, je aan te kleden en weet jij misschien elk jaar wel meer over treinen of dieren.

Bij kinderen met autisme gaat dit net iets anders dan bij kinderen die geen autisme hebben. Jij bent misschien heel erg goed in rekenen, lezen of een ander schoolvak. Of jij weet juist veel meer van treinen of dieren dan de kinderen uit je klas. Jij hebt waarschijnlijk een paar dingen waar jij heel erg goed in bent of waar jij heel veel over weet. Maar kinderen met autisme vinden vaak ook een paar dingen lastig, zoals samen spelen, jezelf aankleden of opletten in de klas. Maar anders zijn is niet erg, dat maakt jou juist leuk zoals je bent!

Puzzelen

Bij autisme heb je ook last van “informatieverwerking”. Alweer een heel lastig woord. Zie de informatie als een puzzel, die je hersenen proberen in elkaar te zetten om iets te kunnen snappen.

Wanneer kinderen zonder autisme horen dat ze op schoolreisje gaan, zien zij meteen het hele plaatje van de puzzel al voor zich. De kans is groot dat jij dit niet meteen ziet, maar dat jij allemaal puzzelstukjes bij elkaar moet zoeken en moet gaan puzzelen. Hoe meer stukjes de puzzel heeft, hoe moeilijker het is. En hoe meer puzzelstukjes er missen van deze puzzel, hoe moeilijker het is om te zien wat het hele plaatje is.

Wees trots op wie jij bent!